Arašidovo maslo

Arašidovo maslo – zdravo ali nezdravo?

Obstajata dve mnenji, kar se tiče arašidovega masla. In sicer, arašidovo maslo naj ne bi bilo zdravo in običajno tovrstno maslo srečujemo predvsem v ameriških filmih. Medtem, ko za drugo mnenje velja, da je celo priporočljivo za uživanje. Kaj je torej res?

Pravzaprav je res oboje, pomembno pa je, da ločimo razliko med arašidovim maslom iz ameriških filmov in maslom arašidov, katero se priporoča pri zdravi in uravnoteženi prehrani. Tako je pomembno, da smo pri branju sestavin in nakupu masla zelo pozorni. Potrebno je prebrati etiketo in presoditi o lastnostih.

Arašidovo maslo industrijske proizvodnje dodatno vsebuje tudi druge sestavine, kot so palmina maščoba, soli, sladkor, itd. Kar pa se seveda ne priporoča pri zdravi prehrani. Zato je pomembno, da izberemo maslo, ki je brez dodatkov, torej maslo, katerega edina sestavina so prav arašidi in nič drugega. Še bolje, če so arašidi ekološkega izvora. Le takšno maslo je bogato z nenasičenimi maščobami, beljakovinami in kar nekaj vlakninami. Nihče nam seveda ne zameri, da velikokrat mislimo zmotno, to pa, zaradi različnih mnenj, ki so med nami. Tudi nihče nam ne zameri, ko se težko odločimo za nakup nečesa, ker je trg enostavno prepoln enakih ali različnih stvari, katere bi naj imele enak učinek. Poplava raznih informacij nam torej onemogoča, da bi morda takoj izbrali prav in se velikokrat tudi uštejemo ter kupimo nekaj, kar je za nas popolnoma neuporabno.

Pa vendar, če se pred nakupom ne pozanimamo, se to lahko zgodi, zelo majhna verjetnost pa je, da se bo to zgodilo, če smo pred nakupom preverili lastnosti tistega, kar kupujemo. Ne glede na to ali kupujemo arašidovo maslo ali karkoli drugega. Predvsem pri hrani pa običajno poskušamo kupiti le najbolje ali najprimerneje, saj se zavedamo, da lahko ima tudi močan vpliv na naše zdravje. Zato je dobro, da vsakemu nakupu predvsem doslej neznane hrane namenimo nekaj več pozornosti.